Biohiili puutarhurin apuna

Biohiili puutarhurin apuna

  • 19 kesäkuun, 2019
  • By
  • In: Näkökulma

Biohiili voi olla ratkaiseva tekijä puutarhan kukoistukselle. Sen avulla voi saada köyhänkin maan rikkaan viljavaksi ja jopa harventaa kasteluvälejä. Se on puutarhurin unelma, oli sitten kyse kaupallisesta tai kotiviljelystä!
 

Miten biohiiltä käytetään puutarhassa?

Hyvinvarustelluista puutarhamyymälöistä voi hankkia kotipuutarhurin biohiiltä sellaisenaan tai valmiiksi esim. kylvömultaan sekoitettuna. Biohiili sekoitetaan kukkapenkin tai kasvimaan multaan ennen kasvien istuttamista tai kylvämistä.

Biohiilen rakenne on sienimäinen, se voi imeä itseensä vettä moninkertaisesti omaan painoonsa nähden ja luovuttaa sitä sitten maaperään ja kasveille tasaisesti. Kuivat kesätkään eivät siis enää rankaise kasvimaatasi niin pahasti, kuin ennen, kun olet käyttänyt tarpeeksi biohiiltä. Myös kasteluvälejä voi harventaa, mikä helpottaa varsinkin kauempana sijaitsevan siirtolapuutarhan tai viljelypalstan hoidossa.

Sienimäisyytensä ansiosta biohiili säilöö itseensä myös monenlaisia ravinteita ja mikrobeja, jotka ovat elintärkeitä maaperän ja kasvien hyvinvoinnille. Huokoinen rakenne lisää myös maan ilmavuutta, joten sen avulla voi parantaa savisen maan elinvoimaisuutta.
 

Rikastusta kompostin kautta

Suoraan tuotantolaitoksesta tuleva biohiili itsessään ei sisällä paljon ravinteita, vaan se ikään kuin alkaa koota niitä ympäristöstään. Kaikkein tehokkaimmillaan biohiili onkin silloin, jos sitä on käytetty ensin kompostin toiminnan vauhdittajana ja sekoitettu sitten kompostimullan mukana maahan.

Kompostista tuleva biohiili on jo valmiiksi täynnä maaperän ja kasvien janoamia aineita. Toki se jatkaa työtään maassa mm. hiilen, typen ja fosforin varastoijana.
 

Biohiili vähentää keinolannoituksen tarvetta

Biohiili siis kerää itseensä myös usein keinolannoitteilla maaperään lisättäviä aineita, kuten typpeä ja fosforia. Keräämisessä on se hyvä puoli, että ravinteet eivät pääse huuhtoutumaan vesistöihin, silti ne ovat kasvien juurten käytettävissä.

Vesistöjen lisäksi keinolannoitteet voivat vaarantaa itse maaperänkin luonnollisen tasapainon. Ne eivät tee hyvää mullan luonnollisille hyville mikrobikasvustoille ja eliöstölle, kuten kastemadoille. Biohiilellä rikastettu maaperä tallentaa luonnon omat ravinteet ja antaa myös mikrobeille sopivat kasvumahdollisuudet.

Keinolannoitteita voi välttää käyttämällä luontaisia maanparannuskeinoja. Esim. typen määrää voi lisätä levittämällä nurmikonleikkuujätettä katteeksi maan pinnalle alkukesästä. Biohiili ei päästä typpeä huuhtoutumaan pois sade- tai kasteluveden mukana, joten käsittelykerran vaikutus kestää paljon tavallista pidempään!

Kotipuutarhurin ja kasvimaanpitäjän on helppo ylilannoittaa pientä maa-alaa. Varsinkin biohiilen kanssa lannoittamisvälejä voi siis harventaa reilusti. Tämä helpottaa kevättoimia ja ikuista miettimistä, mistä tänä vuonna saisi vaikkapa laadukasta hevosenlantaa ja miten sen voisi kätevästi kuljettaa kotiin.

Lue aiemmasta postauksestamme, mihin muuhun tavallinen kuluttaja voi käyttää biohiiltä.