Ilmastonmuutos – miten biohiili voi estää sitä?

Ilmastonmuutos – miten biohiili voi estää sitä?

  • 17 toukokuun, 2019
  • By
  • In: Näkökulma

Ihmisen toiminnan aiheuttama ilmastonmuutos on kuuma peruna niin poliittisella kentällä kuin kahvipöytäkeskusteluissakin. Kasvihuonekaasupäästöjen tuottaminen on harmittavan helppoa, toisaalta ihminen voi myös hidastaa muutosta yllättävänkin yksinkertaisilla ratkaisuilla. Näistä yksi on biohiili.

Ilmaston lämpenemiseen vaikuttaa mm. liiallinen fossiilisten polttoaineiden käyttö. Niitä polttamalla vapautamme hiiltä passiivisesta kierrosta ilmakehään ja aktiiviseen kiertoon. Näin ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet kasvavat, kun luonnon omat keinot eivät enää pysty palauttamaan sitä tarpeeksi nopeasti maaperän varastoihin.
 

Ilmastonmuutos – miten sitä torjutaan?

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on ehdottoman tärkeää ensinnäkin vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Toisekseen on välttämätöntä myös “imeä” ilmakehään jo tähän mennessä vapautettuja haitallisia kaasuja. Biohiili on osaratkaisu haasteeseen.

Biohiili on nerokas aine monestakin syystä. Sitä voidaan valmistaa biojätteestä tai metsistä saatavasta hakkuujätteestä. Tuotantotapaa kutsutaan kuivatislaukseksi eli pyrolyysiksi, jossa valmistusaineen hiili ei pääse hapettumaan ja muuttumaan kaasuksi, vaan se lukittuu lujasti mustiin möykkyihin eli biohiileen.
 

Biohiili on taistelun eturintamassa

Parasta valmiissa biohiilessä on se, että kun se on sekoitettu maaperään, alkaa se varastoida yhä enemmän hiiltä itsensä. Se kerää itseensä myös muita kasveille tärkeitä ravinteita sekä kosteutta. Näin se aiheuttaa positiivisen kierteen, jossa sen rikastama maaperä auttaa kasveja kasvamaan nopeammin ja vahvempina eli omasta puolestaan keräämään ilmakehän hiilidioksidia itseensä.

Biohiili taistelee ilmastonmuutosta vastaan myös muilla rintamilla. Maanviljelyksessä käytettävät lannoitteet aiheuttavat typpioksidipäästöjä, joka sekin on huomattavan vaarallinen kasvihuonekaasu. Lisäämällä biohiiltä peltomaahan, saadaan myös typpipäästöjä leikattua huomattavasti.

Biohiili estää maaperän köyhtymistä, sillä sen keräämät ravinteet eivät pääse huuhtoutumaan pois sadeveden mukana. Näin estetään samalla tehokkaasti vesien rehevöitymistä.

Käytön hyödyt ovat siis ilmeiset: vaikka et ilmastonmuutoksen torjunnasta perustaisikaan, saat biohiilellä silti peltosi ja kotipuutarhasi tuottamaan parempia satoja, kaupunki-istutukset kukoistamaan aiempaa rehevämpinä sekä entistä puhtaammat uimarannat ja kaivoveden.

Ilmastonmuutosta vastaan käytävä taistelu on kaikille yhteinen, maailmanlaajuinen missio. Biohiilen kaltaisilla ratkaisuilla meillä on myös mahdollisuus voittaa se. Tutustu lisää biohiilen lukuisiin käyttömahdollisuuksiin.