Luomuviljelyä ja jalkapallokenttiä

Luomuviljelyä ja jalkapallokenttiä

  • 3 heinäkuun, 2018
  • By Pertti J. Nieminen, TkT, dosentti
  • In: Maanparannus, Näkökulma

Biohiilitietoisuus on Suomessa vielä varsin alkutekijöissään. Internetin keskustelupalstoilla spekuloidaan, josko kasvimaahan kannattaisi laittaa takan hiilloksen. Ei kannata: palamisprosessissa syntynyt hiili ja biohiili ovat kaksi eri asiaa.

Biohiiltä valmistetaan pyrolyysimenetelmällä eli kuivatislauksella. Lopputuote biohiilellä on huokoinen rakenne, joka soveltuu maanparannukseen moniin eri käyttökohteisiin. Palamisprosessin lopputuotteella hiilellä ei ole samanlaista rakennetta ja eikä biohiilen kasvua parantavia ominaisuuksia.

 

Biohiiltä ja vieriviä kiviä

Biohiilen avulla voidaan muokata maaperää sen käyttökohteen mukaisesti. 1990-luvun alussa ennen biohiilen tuloa markkinoille Helsingin olympiastadionin nurmikentän kasvualusta uusittiin täysin kasvuturvetta ja hiekkaa käyttäen. Valitettavasti silloin ei vielä tunnettu biohiiltä ja sen luomia käyttömahdollisuuksia kasvualustoissa.

Maaperän kestävyyttä tutkittiin Rolling Stonesin stadionkonsertin jälkeen. Konsertissa kymmentuhatpäinen yleisö hyppi nurmikolla. Lisäksi Rollareiden valtava lavarakennelma, jonka tuomiseen tarvittiin monta kymmentä rekka-autoa aiheutti sen, että stadionin nurmi painui epätasaisesti 20 – 40 mm.
Koska seuraavana viikonvaihteena pelattiin jalkapallomaaottelu, tulivat FIFA:n tarkastajat mittaamaan kentän tasaisuuden. Onneksi kovalla työllä kenttä saatiin ajoissa kuntoon tarkastusta ja maaottelua varten.

Jos kasvuturpeen sijaan fysikaalisen rakenteensa ansiosta rasitusta paremmin kestävää biohiiltä olisi käytetty kasvualustassa, olisivat painumat olleet huomattavasti pienemmät.

 

Terra pretaa luomassa

Tehoviljely ja kemiallisten lannoitteiden käyttö on johtanut siihen, että maailmanlaajuisesti on seutuja, joilla ei kasva enää mikään. Aiemmin ravinteikas maaperä on köyhtynyt eikä ole enää viljelykelpoista. Biohiilellä maaperää ja sen mikrobeja saadaan elvytettyä, jolloin kasvun edellytykset täyttyvät: humuksen mikrobikasvusto elpyy ja rikastuu ravinteista.

Vastaavasti biohiilellä voidaan luoda uutta huokosrakennetta savipeltoon ja siten fyysisesti muokata savipellosta kasvulle suotuisampaa. Biohiilen huokoisessa materiaalissa on pinta-alaa johon bakteerit voi tarttua. Tästä syystä kompostia tehtäessä biohiili on erittäin hyvä materiaali. Ravinnerikasta humusta eli terra pretaa voidaan siis luoda muinaisten Amazonin intiaanien tavoin suomalaisessa kotipuutarhassa esimerkiksi käyttämällä kuivakäymälässä kuivikkeen lisänä biohiiltä.

 

Luomua, luomua, luomua

Luomuviljelyä aloittaessa maaperän valmisteluun saattaa kulua vuosia. Maaperää valmistellaan siksi, että sitä voitaisiin viljellä luomutuotannon kriteerien mukaisesti ei-kemiallisia lannoitteita käyttäen. Biohiili on luomuviljelyyn valmisteltavaan maaperään erinomainen lisä: biohiilen käyttö tukee luomuviljelyltä vaadittavien kriteerien täyttämistä, ja parantaa maaperän fyysistä sekä kemiallista koostumusta.

Suurin haaste biohiilen käytössä liittyy sen saatavuuteen sekä standardien puuttumiseen. Suomessa ja Euroopan unionin tasolla biohiiltä määrittelevien standardien valmistelu on kesken.
Ennen standardien valmistumista kuluttajan on hyvä olla tietoinen siitä, mitä ostaa biohiili-nimellä. Kannattaa tutustua biohiiltä myyvän tahon taustatietoihin sekä selvittää kyseisen tuotteen valmistusprosessi. Näin vältytään pettymyksiltä, eikä maahan laiteta biohiilen sijasta mitä tahansa hiiltä.