Mihin tavallinen kuluttaja voi käyttää biohiiltä?

Mihin tavallinen kuluttaja voi käyttää biohiiltä?

  • 17 huhtikuun, 2019
  • By
  • In: Näkökulma

Biohiilen käyttöä maanviljelyksessä, kaupunkien viheralueiden tai vaikkapa jalkapallokentän rakentamisessa hehkutetaan kovasti. Voiko tavallinen kuluttaja käyttää jotenkin tätä maanparannuksen ihmeainetta ja ilmastonmuutoksen torjujaa? Voi toki, kuluttajille suunnattuja tuotteita puutarhanhoitoon on saatavilla jo nyt!

 

Biohiilituotannossa syntyvää puuhiiltä grilliin ja savustuspönttöön

Puuhiilen käytössä kotioloissa tulee monille ensimmäisenä mieleen grillaus. Sertifioitu puuhiili sopii täydellisesti tähän tarkoitukseen, joten Noirecon grillihiiltä voi kuka tahansa hankkia omaan käyttöön korvaamaan fossiilista kaasua grillaamisessa. Valikoimissa on myös lepästä tehty savustushake.

Tuotteidemme valmistustapa on hiilineutraali, joten niiden avulla voi tehdä kesäisestä ruoanlaittohetkestään aiempaa ympäristöystävällisemmän.
 

Biohiili kotipuutarhan maanparannuksessa

Kasvuun käytetty biohiili sitoo hiiltä itseensä niin tehokkaasti, että suuret viljelmät voivat sen avulla toimia jopa hiilinieluina. Oman puutarhan sillä voi puolestaan muuttaa vähintäänkin hiilineutraaliksi.

Kotipuutarhan, kukkapenkin tai kasvimaan maaperä kuihtuu vähitellen, kun kasviperäinen eli hiilipitoinen maa-aines vähenee kasvun myötä tai huuhtoutuu pois veden mukana. Biohiilen huokoinen pinta sitoo hiiltä sekä muita ravinteita itseensä ja luovuttaa niitä kasveille vähän kerrallaan. Biohiilen sekoittaminen puutarhan maa-ainekseen parantaa siis huomattavasti kasvualustan laatua kuten kosteusominaisuuksia ja parantaa kasvien elinmahdollisuuksia.

Savisen kasvimaankin parannuksessa biohiili on lyömätön, sillä se lisää maan kuohkeutta ja tekee kasvualustasta suotuisamman tärkeiden mikrobien viihtyvyydelle ja sitä kautta kasvien kasvulle. Hiiltä kannattaa lisätä myös parvekeistutuksiin ja kodin kukkaruukkuihin.

Biohiili on rakenteeltaan pysyvää, eikä sitä välttämättä tarvitse lisätä maaperään joka vuosi, kuten muita maanparannusaineita ja lannoitteita. Sen on huomattu säilyvän maassa jopa satoja vuosia, toisin kuin takasta tai kiukaasta saatava tuhka, joka huuhtoutuu pois nopeasti. Biohiili sitoo maaperästä erilaisia myrkkyjä ja suoloja vähentäen kasvien ”stressiä”, sekä samalla auttaa kasveja suojautumaan taudeilta.

 

Biohiiltä kompostiin ja kosteutta lisäämään

Kotikompostissa käytettynä biohiili tehostaa kompostin toimintaa: se tuo massaan ilmavuutta ja sitoo hajuja. Hiilen huokoisella pinnalla on kompostointiprosessissa tarvittavien bakteereiden hyvä lisääntyä. Kompostin toiminnan tehostaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että maatumisaika lyhenee ja kompostimullan laatu paranee.

Biohiili vähentää ilmastonmuutoksesta aiheutuvia haittoja kotipihassa. Sään ääri-ilmiöiden, kuten paahtavan kuumien ja kuivien kesien vaikutukset kasveihin vähenevät, kun vettä itseensä tehokkaasti sitonut maaperän biohiili luovuttaa kosteutta kasveille kuivan hellejakson aikana. Samasta syystä biohiiltä on hyvä sekoittaa maahan myös ennen pihanurmen kylvämistä.

Esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen verkkosivuilta löytyy lisätietoa biohiilen käytöstä puutarhassa.

Biohiiltä on saatavilla hyvin varustelluista puutarha-alan liikkeistä.